A Magyar Olimpiai Bizotttságtól kapott fair play díjat Belicza János

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play Bizottsága a 2011. évi Magyar Fair Play díjak ünnepélyes átadását 2012. március 20-án tartotta a Művészetek Palotája Kék termében. Az ünnepélyes díjátadón sok olimpia bajnok mellett, megjelent Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, Jorge Castro, a Mexikói Olimpiai Bizottság alelnöke, Jonathan Knott brit nagykövet, és Litavecz Anna, a sportállamtitkárság főosztályvezetője is.

 

Díjazottak:
Kemény Ferenc, a Magyar Vízilabda Szövetség utánpótlás-igazgatója és - posztumusz - a tavaly októberben elhunyt Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség korábbi elnöke, az Európai Atlétikai Szövetség volt alelnöke kapott fair play díjat Életmű kategóriában. Ugyancsak Életmű kategóriában diplomát vehetett át Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó, Gadányi Károly, a Vas-megyei Labdarúgó Szövetség elnöke, a 90 esztendős Rudas Ferenc, a Ferencváros korábbi 23-szoros válogatott futballistája, Erdélyi Béla, a Spartacus Vitorlás Egylet vezetőedzője, valamint Szendrei Istvánné gyógytestnevelő.  "Manapság nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos az életben is a fair play - mondta az eseményen Kamuti Jenő, aki a Nemzetközi Fair Play Bizottságnak is az elnöke. - Mi magyarok mindig is fontosnak tartottuk a tisztességes versenyzést, úgy gondolom, a mostani díjazottak példaképül állíthatóak a magyar és a nemzetközi sportélet szereplői számára."
Tóth László, a Magyar Cselgáncs Szövetség elnöke díjat,  Belicza János utánpótlás labdarúgóedző és Újvári Bence labdarúgó, valamint a Berekalli Éva, Egedy Nóra, Fórizs Réka, Groholy Diána, Lakner Zita, Lukács Eszter, Marjai Flóra összetételű női rafting-válogatott és a Tihanyi Yacht Club Nemecsek Dragonjának csapata diplomát kapott Fair play cselekedet kategóriában.  A fair play népszerűsítéséért díjat kapott Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, s ugyanebben a kategóriában diplomát adtak át Hencsei Pál olimpiai kutatónak, Kálomista Gábor filmproducernek, valamint Várkonyi Attila újságírónak.

Az a Fair Play cselekedet, amivel Belicza János tanár úr – Sárospatakon dolgozó pedagógus – kiérdemelte az elismerést:
Az MLSZ iskolai programjának Tanévzáró Fesztiválján a Népligetben tavaly júniusban a sárospataki csapat (az Árvay Diáksport Egyesület) a Budapesti 1. sz. Etalonsport Általános Iskola csapatával mérkőzött. Felváltva estek a gólok, a játékvezető a mérkőzés végén 6:6-os eredményt akart bediktálni. Belicza János, aki civilben hivatásos játékvezető is és egyben a sárospatakiak edzője jelezte, hogy a játékvezető kolléga elszámolta a gólokat, a saját csapata csak 5 gólt lőtt, és így az ellenfélnek kell beírni a 3 pontot 6:5-ös eredménnyel. Így saját csapata elszenvedte második egygólos vereségét is. Később a sors kárpótolta a csapatot, hiszen egészen a legjobb 8-ig meneteltek. Belicza János mintapéldáját mutatta meg annak, hogy az emberi tisztesség, a becsület előbbre való a jó eredménynél. GRATULÁLUNK!

Keresés

Partnerek