Ózdi résztvevő is volt a 16-17 évesek Hegyifutó világbajnokságán

Az idén 8. alkalommal került megrendezésre az International WMRA Youth Cup, mely a 16-17 évesek Hegyifutó Világbajnoksága. A megmérettetésnek ideális természeti környezetével a franciaországi Gap városa adott otthont. A települést az „Alpok déli bejáratának” is nevezik és a helyiek nagyon büszkék rá, hogy az idén elnyerték „Franciaország Legsportosabb Városa” címet. Köszönhető ez a településen működő rengeteg sportszakosztálynak és a színvonalas sportrendezvények szervezésének, melyek révén főleg az Alpok természeti adottságait aknázzák ki.

Csak úgy, mint a Word Mountain Running Association utánpótlás korosztályos sporteseményén is. Ezen a versenyen első alkalommal szerepelt magyar csapat és az elsődleges cél a tapasztalatszerzés volt. Az ország különböző pontjáról összeválogatott fiatalok (Ladányi Fruzsina – Veszprém, Somogyi Anett – Veszprém, Szabó Krisztina – Békéscsaba, Horvát Kármen – Pécs, Kovács Olivér – Veszprém, Teőke Ágoston – Budapest /Vasas/, Dömötör Kristóf Mihály – Ózd) a hosszú utazás után próbálták minél hamarabb kipihenni a fáradalmakat, melyre nem volt sok idő. A szombati pályabejárás során kiderült, hogy a szervezők igen nehéz terepviszonyokkal rendelkező és kicsit bonyolult nyomvonalú pályát jelöltek ki. A lányok esetében az úgynevezett közepes körön 2,55 km-es távon az apró kavicsos, csúszós meredek emelkedőn is nehezen lehetett fel kapaszkodni, de a fiúknál az 5,3 km-t egy kisebb és egy nagyobb körön kellett teljesíteni, ahol az 1050 m-ről kisebb töréssel az 1310 m-es gyönyörű panorámával rendelkező Rochasson csúcsig emelkedtek.  A lefele ereszkedés az igen meredek és kisebb-nagyobb kövekkel, sziklás részekkel és éles kanyarokkal tarkított terepen óvatosságra intette a versenyzőket. Ennek következtében már a technikai értekezleten több csapatvezető a pálya nyomvonalának megváltoztatását kérte. A szervezők a veszélyes és nem egyértelmű helyeken a több segítővel és figyelemfelhívó jelzésekkel próbáltak orvosolni a problémát.

Vasárnap a verseny napján nagy kánikula fogadta a résztvevőket, mely tovább fokozta az amúgy sem egyszerűnek tűnő kihívást. Először a lányok kerültek sorra. A legjobb eredményt Somogyi Anett érte el: 24. helyen végzett 15:33 –al két perccel lemaradva az első helyezettől. Ladányi Fruzsina 29., Szabó Krisztina 32., Horváth Kármen 36. lett. Csapatban a lányok a 11. helyen zártak. A fiúknál 27:12-vel Teőke Ágoston az előkelő 17. helyet szerezte meg. Kovács Olivér 41., Dömötör Kristóf Mihály 43.-ként futott be. Ezekkel a helyezésekkel a magyar fiú csapat megelőzve Németország és Írország válogatottjait a 11. helyet szerezte meg a rangsorban. A világbajnokság abszolút nyertese a török csapat lett, akik mindkét nemben egyénileg és csapatban is elvitték a képzeletbeli pálmát.

A verseny az előzetes várakozásnak megfelelően komoly kihívást jelentett és rengeteg tapasztalattal felvértezve a versenyzők és Vanczák Attila csapatvezető is közösen vonhatták le a tanulságokat. Tovább haladva a szövetség által kitűzött célok mentén a fiataloknak minden lehetőségük meg lesz, hogy az első megtett lépés után a későbbiekben felnőve a nagyobb hegyifutó hagyományokkal rendelkező országok mellé, még jobban megközelítsék őket teljesítményükkel.

A megmérettetés fáradalmait a csapat a Lac de Pelleautier alpesi tó hűs vizében pihente ki. Ezt követte Gap belvárosának megtekintése. A vendéglátóhelyekkel, teraszos kávéházakkal teletűzdelt kis tereket szövevényes kis utcák, sikátorok kötik össze. A kánikula után azonban egy hirtelen jött vihar és jégeső vetett véget a hangulatos sétának, majd a záró búcsúesten több nemzet fiataljaival sikerült gyors barátságot kötni.. A szervezők vendégszeretete nem hagyott kívánni valót maga után, mindenben nagyon segítőkészek és barátságosak voltak, mint ahogy egy világverseny jó házigazdájának és egy „legsportosabb városnak” illik. A magyar válogatott tagjai a Franciaországi rövid tartózkodás és a fárasztó út ellenére sok baráti kapcsolattal és élményekkel gazdagon térhettek haza.

Keresés

Partnerek