Évet zárt és nyitott a TVK-Mali TK 2013. január 4-én

Huszonegyedik szezonját zárta be, egyben nyitotta meg a következőt a 2012-es eredmények alapján az országos rangsor élén végzett tiszaújvárosi TVK-Mali Triatlon Klub.

 

Január 4-én, pénteken este az utóbbi években megszokott helyszínen, a  Sportcentrum súlyemelőcsarnokában elsőként dr. Márkus Gábor alapítóelnök, novemberi visszavonulása óta örökös tiszteletbeli elnök üdvözölte a résztvevőket, köztük a önkormányzati képviselő testület tagjait, a szponzorok képviselőit, és nem utolsó sorban a gyermekeik sportolásáért komoly áldozatokat vállaló szülőket. A sportvezető visszaemlékezéséből megtudhattuk, hogy a nagyon tartalmasan eltelt évek során 1993-ban ünnepelhették az első magyar bajnoki címet, majd a későbbiekben nem kevesebb, mint 150 ob-aranyérmet érdemeltek még ki a tiszaújvárosi sportolók, akik 1994-ben, 2003-ban és 2007-ben négy Európa-bajnoki címet is szereztek, miközben többen felállhattak az Eb-dobogóra. A sok-sok tiszaújvárosi verseny közül kiemelkedik a  páratlan szériát jelentő 16 triatlon világkupa, melynek 1999-es felvonását – ahol az aktuális világranglsita első húsz helyezettje közül tizennyolcan (!) rajtoltak - a földkerekség legjobban rendezett versenyének minősítette a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU). Ebben az évben adhatott otthont Tiszaújváros a főiskolai-egyetemi triatlon világbajnokságnak is, melyen a klub színeit képviselő Ágoston Szabolcs ezüstérmes lett. A Thermál-fürdőben 1999-ben megrendezett serdülő Európa-bajnokságon egy bizonyos Javier Gomez névre keresztelt fiú is tagja volt a spanyol válogatottnak. Ő később kétszer is nyert a tiszaújvárosi világkupán, továbbá két világbajnoki-, és Eb-aranya mellett második lett az londoni ötkarikás játékokon. 2004-ben a Tisza-partján rendezték meg elsőként a csapat világbajnokságot, mely versenyzési forma jó eséllyel pályázik arra, hogy felkerüljön a 2016-os riói olimpia műsorára.  A 2005-ben megtartott ifjúsági edzőtáborban itt volt a portugál Vanessa Fernandez, aki két év múltán felnőtt világbajnoki címet szerzett, majd 2008-ban, a pekingi olimpián ezüstérmes lett. A 21 Tisza Triatlonon belül huszonegyszer rendezték meg a megyei diákolimpiai  döntőt, egyszer az országos finálét, míg tizenkétszer itt döntötték el a klubcsapat országos bajnoki érmek sorsát. A kiváló tárgyi-szakmai feltételekkel rendelkező egyesület bázisát 2009-ben hivatalos nemzetközi edzőközponttá akkreditálta az ITU, mely azóta öt,  nagyon nívós edzőtábor lebonyolítását kezdeményezte és támogatta itt.

Mielőtt a 2012-ben kiváló eredményt elért sportolókat megjutalmazták volna, dr. Márkus Gábor és utódja, a vezetőedzőként is munkálkodó Lehmann Tibor ajándékkal és virágcsokorral köszönte meg az 1998. január 15-től 2012. decemberéig a klub gazdasági vezetői teendőit kiválóan ellátó, családi okok miatt a városból elköltöző Fábri Judit lelkiismeretes, precíz, példamutató munkáját.

Lehmann Tibor rövid "székfoglalójában"elmondta, hogy éppen 18 esztendeje, élversenyzőként került a tiszaújvárosi klubba, ahol 12 éve végez edzői munkát. Örömmel konstatálta, hogy 2012-ben is nagyon jó szezont zártak, fölényesen megnyerték az országos egyesületek közötti pontversenyt, miközben tizenhat egyéni és húsz csapat magyar bajnoki érmet is begyűjtöttek. Utánpótlás sportolóik közül heten tagjai a Héraklész-válogatott keretnek. A szakember szerint olyan bázist sikerült felépíteni az utóbbi két évtizedben, melyre nyugodtan támaszkodni lehet a jövőben.

Az első,  korcsoportonkénti bontásban levetített sportolói videóklipp előtt Lehmann Tibor egy, a "21 év triatlon – dr. Márkus Gábor" címet viselő fotóalbummal kedveskedett elődjének, aki nem szakad el a klubtól, továbbra is segíti annak munkáját, szervezi a Nagyhét eseményeit.
A folytatásban nem kevesebb, mint 55 versenyző vehetett át jutalmat Bráz Györgytől, Tiszaújváros polgármesterétől, Somogyi Richárdtól, a Jabil-Circuit Magyarország igazgatójától, Márkus Gergelytől, az ITU sportigazgatójától, Pék Györgytől, a MAN igazgatójától és dr. Fülöp Györgytől, Tiszaújváros alpolgármesterétől. Természetesen jutott ajándék az edzői stáb tagjainak – Fodor Ágnesnek, Lehmann Tibornak, Filep Csabának, Horváth-Zelei Attilának, valamint a kezdetektől a rendezői csapatot erősítő Gályász Józsefnek, az új rendezői generációt képviselő Nagy Alpárnak,   az egyesület munkáját egész évben segítő dr. Kébel Zsolt sportorvosnak, Fróna Judit fotóriportnek és Szűcs István újságíró-szerkesztőnek, akik dr. Márkus Gábortól  kapták meg csomagjaikat. 

Bráz György, a városi képviselő testület vezetője, miután sikerekben bővelkedő boldog új esztendőt  kívánt a jelenlevőknek, hangsúlyozta, hogy a település két dolgot is köszönhet a triatlonnak. A egyik az, hogy eseményein keresztül a világ minden pontján ismertté, világhírűvé tette Tiszaújvárost, míg a másik, hogy a klub a ragság, illetve a Triatlon Nagyhét révén közösséget teremtett. Mindez nem sikerülhetett volna a Márkus-család, valamint az egyesület életében meghatározó szerepet betöltő további sportbarátok, segítők, támogatók fanatikus, sportszerető tevékenysége nélkül. A polgármester véleménye szerint az önkormányzat is példát vehet a klubtól, nevezetesen: hogyan kell szorgalmasan és hozzáértően elvégezni azt a munkát, amit vállaltunk, amit ránk bíztak.

A hivatalos program zárásaként Márkus Gergely beszámolt arról, hogy az ITU nemrégiben megújult, de a folytonosságot képviselő, továbbra is a spanyol Marisol Casado által vezetett elnöksége  továbbra is teljes bizalommal viseltetik a tiszaújvárosi világkupa iránt, a hagyomány tehát folytatódik. A 2013-as versenynaptár véglegesítése megtörtént, így augusztus 10-11-én  - zsinórban tizenhetedik (!) alkalommal -  ismét Tiszaújvárosban randevúzhat a nemzetközi triatlonos elit.  A tavaly itt, sikerrel debütált, selejtezőkből és döntőből álló kétnapos versenyzési formát idén egy-egy kanadai és mexikói helyszínen is alkalmazzák.  A világkupa indulói mellett a junior Európa-kupa mezőnye szintén újra összeméri majd tudását.

Az est hátra levő részében a megjelentek állófogadással kísért kötetlen beszélgetés közben eleveníthették fel a tavaly történteket és válthattak szót az idei tervekről, feladatokról.

1. Bráz György polgármester a felnőtt díjazottak társaságában.

2.  Dr. Fülöp György alpolgármester az újonc- és kezdő csoport tagjaival.


 
(Fotó: Fróna Judit)

Keresés

Partnerek