Triatlon Nagyhét tizennegyedszer is, Tiszaújvárosban

Változatlanul magas színvonal, nívós sport-, kulturális- és gasztronómiai „étlap” várja a megszokottól egy hónappal korábban, július 7-15. között megrendezendő tiszaújvárosi 14. TVK Triatlon Nagyhét iránt érdeklődőket.
Az idei nagy menetelés előkészületeit május 3-án, Tiszaújvárosban, a Városi Könyvtár különtermében ismertették az érintettek.


- Közel két évtizede nem csak a sportról, a triatlonról szól ez a hét, hanem arról is, hogy Tiszaújváros, az ország, Európa, sőt a világ egy része is magáénak érzi ezt a hagyományos, párját ritkító sorozatot – fogalmazott köszöntőjében Bráz György, a Szervező Bizottság (SZB) társelnöke, Tiszaújváros polgármestere. – Abból a szempontból nem lesz újdonság, hogy az  - eddigiekkel megegyező módon - idén is fantasztikus hangulatra számítunk, melynek alapját a nívós sport- és kulturális programok adják. Megtiszteltetés számomra, hogy társelnökként támogathatom a dr. Márkus Gábor főrendező vezette lelkes és felkészült csapat munkáját! Tavalyhoz hasonlóan most is dr. Fülöp György alpolgármester lesz az önkormányzat által delegált operatív vezető, aki szintén mindenben a szervezők segítségére lesz. 

Elindult a huszonegyedik

Dr. Márkus Gábor, aki az SZB társelnöke és a TVK-Mali TK elnöke is, prezentáció keretében ismertette a rájuk váró feladatokat, a programot: - Huszonegyedik triatlonos szezonunkat kezdtük meg idén és a 14. Triatlon Nagyhétre készülünk. A következő 2-2,5 hónap nagyon sűrűnek ígérkezik számunkra. Rövid időn belül, május végéig, a kvalifikációs időszak befejeztével eldől, hogy a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpián részt vett Hankó Gábor után lesz-e a klubnak Londonban felnőtt olimpikonja is. Rendes Csaba legközelebb május 6-án, a mexikói Huatulco városában rendezendő világkupán igyekszik annyi pontot gyűjteni, ami bizakodásra adhat okot  mindannyiunk számára. Jelenleg 60-70 százalék az esélye annak, hogy sportolónk ott lehet az ötkarikás játékok elit mezőnyében, de bízunk benne, hogy sikerrel veszi ezt az akadályt. A Nagyhét felvezetéseként a napokban indult a 2012-es Jabil 3próba, melynek fődíja nem más, mint három utazás a londoni olimpiára! A tradicionális XXI. Tisza Triatlont május 19-20-án rendezzük meg a Thermál-fürdőben, illetve annak környékén. A szombati klubcsapat országos bajnokság utolsó célba érkezője után ismét elindítunk egy  gyűjtéssel egybekötött jótékonysági váltó-futamot, mely tavaly óriási sikerrel zárult. A „Mozdulj Lacikával!” mottót viselő eseményen a 2010-ben közlekedési  balesetet szenvedett sportolónknak, Benedek Lászlónak a  további felépüléséhez szeretnénk hozzájárulni.  Egyfajta orvosi csoda, hogy a speciális gyógykezeléseknek köszönhetően Laci újra tud beszélni, sőt segítséggel már járni is képes, így idén ott lesz velünk a versenyközpontban!

Hamarabb, London miatt!

- A Nagyhetet, melynek minden napját egy-egy támogatóról igyekeztünk elnevezni, a megszokottól eltérően, a nemzetközi versenynaptárhoz igazodva, egy hónappal hamarabb, július 7-15. között rendezzük meg, melynek oka a három héttel később kezdődő londoni olimpia – folytatta dr. Márkus Gábor. - A mottónk nem változott: közös sportolás után, közös szórakozás a koncerteken, a különböző vendéglátó egységekben. Annyi bizonyos, hogy a kerékpáros kört bővítenünk kell, mert a tavalyi rekordszámú 1600 induló már csak nagyon nehezen fért el, az elsők már célba értek, amikor az utolsók még el sem indultak! A sportos teljesítésekért idén is jár a tombolaszelvény, melyek sorsolásánál értékes ajándékok találnak gazdára. A versenysportesemények július 13-án, pénteken, a Jabil 1/3 Maraton  országos futóversennyel veszik kezdetüket. Július 14-én, szombaton az  ETU Triatlon Junior Európa-kupa és a 16. TVK-ITU Triatlon Világkupa elődöntői (futamonként maximum 25-25 versenyzővel) kínálnak sportcsemegét. Vasárnap délelőtt az FSA Vision Gyermek- és Serdülő Utánpótlás Gála, 12.45-től a junior Ek döntői következnek, míg a világkupa fináléjában az elit képviselői 15.30-kor kezdik meg a versengést. Bár a döntőben szintén csak 25-25 sportoló vehet részt, a világkupa pontokat az időeredmények alapján a további helyezettek között is kiosztják.

Úszás a Dísz-tóban

Az eddigi tizenöt világkupa úszó számát a korábbi években a Tiszában, majd a sajószögedi Tolnai-tavon rendezték meg. Változást jelent, hogy ebben az évben „beköltöznek” a belvárosba, a sportolók a Dísztóban, több körben teljesítik majd az úszás távját. Kerékgyártó István, a Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a megfelelő vízszint biztosítása érdekében  márciustól egy kútból folyamatosan töltik fel a tavat, így annak mélysége megfelelő lesz a versenyre. Elsődleges követelmény a fertőzésmentesség, mellyel még sosem volt probléma. A vizet  baktérium enzimmel kezelik, mely lebontja a szerves anyagokat.

Sprint-távon világkupáznak

- A 2011-es junior Ek alkalmával debütált ez a 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futásból álló belvárosi forma. -  mondta el a főrendező. - Mivel jól sikerült a bemutatkozás, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) tetszését is rendkívüli módon elnyerte, így  engedélyezték, hogy a világkupán is ezt a logisztikai előnyökkel járó, a nézők számára követhetőbb, pörgősebb versenyt biztosító rendszert alkalmazzuk. Különben nem mi vagyunk az egyetlen város a sorozatban, ahol nem a klasszikus rövid távon (1500 m, 40 km, 10 km), hanem a fent említett sprint-távon vetélkednek a triatlonosok.  Példaként említhetem, hogy Hamburg és Kitzbühel  is ebbe a körbe tartozik. Egyébként a világkupa megrendezésére vonatkozó szerződésünk mindig az aktuális olimpiai ciklus évéig szól. Óriási a versengés azért, hogy újabb helyszínek kerüljenek be a körbe,  ebbe a sorba tartozik a Barcelona melletti Banales is.  Annak ellenére, hogy az összehasonlíthatatlanul komolyabb anyagi és infrastrukturális  lehetőségekkel bíró nagyvárosok között mi vagyunk a „kakukktojás”, hozzánk az itteni hangulat, a családias légkör miatt a világ minden tájáról szívesen érkeznek a sportolók, sportvezetők. Mindenek előtt idén is szeretnénk megfelelni az általunk magas szintre emelt elvárásoknak, aztán majd ősszel foglalkozhatunk az újabb pályázattal.

Folytatás összefogással

- Amennyiben az ITU elfogadja pályázatunkat, akkor természetesen Tiszaújváros önkormányzata változatlanul az esemény mellé áll – fűzte hozzá a folytatást érintő témához Bráz György, a helyi képviselő testület vezetője.  -  Olyan időket élünk, amikor nehezebb a helyzete a gazdasági szereplőknek is, de amíg olyan nagy cégek, mint a TVK és a Jabil, valamint a város további cégei mellettünk vannak, nem lehet kérdés a folytatás.  Remélem, hogy az idei siker újabb szponzorokra is ösztönzőleg hat majd!

További részleteket, a Nagyhét teljes programját  a www.tvkmalitriatlon.hu honlapon lehet olvasni.

Keresés

Partnerek