Természetjáró Szövetség 2010. évi tevékenysége

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség és 21 tagegyesülete, szakosztálya 2010-ben is több száz túra – köztük teljesítménytúrák, tájékozódási versenyek – megrendezésével vonzotta a természetjárás gyalogos, kerékpáros, magashegységi, vízi szakágai iránt érdeklődőket.
A minden év március 15-én megrendezésre kerülő Népek Tavasza teljesítménytúra ismét csaknem 1700 főt vonzott 42-30-15-10 km-es távjaira, közülük a két rövidebben a B.-A.-Z. Megyei Diáksport Tanács közreműködésének köszönhetően 650 gyerek is felmérhette állóképességét.

Megyénket érintő országos szintű rendezvény volt a XVII. Gyalogos Természetjárók Országos Találkozója, melynek egyik főrendezője a Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület tagszervezetünk volt. A rendezvény keretein belül került megszervezésre a XXIX. Encián kupa tájékozódási verseny és a barcikaiak I. Karszt teljesítménytúrája. Túravezetőink örömmel járultak hozzá más szervezetek programjainak sikeres megvalósításához. Például a miskolci Német Kisebbségi Önkormányzat 43. Friedenswanderung rendezvényéhez, ill. a B.-A.-Z. Megyei Diákport Tanács IV. Észak-magyarországi Diákturisztikai Találkozójához.
Év végi legnagyobb létszámot megmozgató programunk, a Miskolc Város Önkormányzatának támogatásával megvalósult Természetvédő Mikulástúránk, melynek három különböző távján több mint 500 gyermek és kísérőik indulhattak el.
Természetjáróink munkájának és támogatóink anyagi hozzájárulásának köszönhetően megyénk közel 2000 km-es jelzett turistaút hálózatából csaknem 300 km-nyi szakasz jelzéseinek felújítására is sor kerülhetett. Emellett pedig külön örömmel tölt el bennünket, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megye természetjárásért címet viselő kiadványunkkal ismét lehetőségünk nyílt tevékenységünk, tagegyesületeink, jelvényszerző túramozgalmaink népszerűsítésére.

 

Az év sportolója
Kollár Magdolna (Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület)

A sportolás egész eddigi életem során meghatározó volt. A csapatsportok, mint a kézilabda, kosárlabda és labdarúgás a felsőfokú tanulmányaim befejezéséig végig kísértek. Középiskolában emellett a tájékozódási futás volt kedvencem, több versenyen is részt vettem. A természetjárást a családdal, lányaimmal kezdtem, majd a Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület tagjaként, baráti társasággal folytattam.
2010-ben a hazai tájakon főképp a Bükk, Mátra, Zemplén, Aggteleki karszt vidékén jártam és vezettem túrákat. Az elmúlt évben egyik rendezője voltam a Gyalogtúrázók XVII. Országos Találkozójának és az „Év Vidéke” nyitórendezvényének Aggteleken. Teljesítettem több hosszú távú teljesítménytúrát, mint pl. a Lefagysz 48 és a Vitézlő 50.
Teljesítményemhez hozzátartozik a magas hegyek világa is: a Tátra számos csúcsa, a Dolomitok és az Osztrák-Alpok nehéz klettersteig útjai, és az Alpok több hóborította csúcsának megmászása is: Grossvenediger (3666 m), Grossglockner (3798 m), Wildspitze (3772 m), valamint a Mont Blanc (4808 m). 2010 nyarán teljesítettem a „Seven Summits” mozgalmat, azaz a Magas-Tauern 7 háromezres csúcsára jutottam fel 7 nap alatt.
A hegyek után a hegyek gyomrába is ellátogatok számos alkalommal, legutóbb az osztrák szövetségi barlangnapok keretében a Dachstein mélységeit kutattam. 2010-ben szereztem meg az Érdemes Természetjáró minősítést.

 

Keresés

Partnerek