Népek tele a Népek tavaszán

A március idusa körül kialakult időjárási helyzetre tekintettel a XVI. Népek Tavasza teljesítménytúra a meghirdetett időpontban ez alkalommal sajnos elmaradt. Nagy hagyománynak örvendő és rendkívül népszerű rendezvényünket idén is több ezer szervező munkaóra, 100-nál is több lelkes közreműködő túratárs készülődése előzte meg, azonban az égiek másképp alakították forgatókönyvünket.

 

A teljesítménytúrát megelőző nap délutánjától már folyamatosan érkeztek a távolabbról érkező túrázók részvételt lemondó levelei, mivel az eluralkodott közlekedési állapot miatt egyre többek számára vált elérhetetlen állommá a Népek tavasza rajthely megközelítése.

Mi rendezők ekkor még reménykedtünk, hogy az időkép honlapján Miskolcra hószállingózást prognosztizáló piktogramja fennmarad és legalább a városunkban és agglomerációnkban élők számára meg tudjuk rendezni teljesítménytúránkat.
Aztán késő délután, kora este megyeszékhelyünket is elérte az erős szél és havazás, ami az éjszaka folyamán sem csitult.
Mindeközben éjjel a Belügyminisztérium közleményben kérte a március 15-i szabadtérre szervezett rendezvények szervezőit, hogy rendezvényeiket ne tartsák meg.

Bár a havas erdő rendkívül megkapó látványt nyújt, azonban valamennyi nehézséget és problémát mérlegelve és a Belügyminisztérium közleményében foglaltaknak eleget téve március 15-én hajnalban a teljesítménytúra elhalasztása mellett döntött szervezőbizottságunk.

A rendezvény napján reggel 6 és 10 óra között a Majális parknál a rajthelyre felvezető útbejáratnál természetesen jelen voltak Szövetségünk versenyszervezői, hogy az eltántoríthatatlan és mindenre elszánt túratársakat ettől függetlenül fogadni és informálni tudjuk.

Hivatalosan egyetlen személyt sem rajtoltattunk el, nem szedtünk nevezési díjat, azonban aki egyénileg, versenyen kívül mégis túrázni szeretett volna, azoknak térítésmentesen kérésre térképet, emlékül pedig kitűzőt és emléklapot adtunk.

100 fő vágott végül neki a különböző útvonalaknak, akik közül 58 túrázó a 30 km-es távot igyekezett teljesíteni, 34 fő a 15 km-en, 8 fő pedig a 10 km-en próbált szerencsét.

Iskolai diákcsoportok közül a miskolci Lévay Református Gimnázium 21 fős csapata jelent meg a Majális parki ideiglenes fogadó központunkban, akiknek a B.-A.-Z. Megyei Diáksport Tanács szervezésének köszönhetően a Vadasparkba történő rövid túrázását javasoltuk.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani valamennyi túratársunknak, akik munkájukkal a teljesítménytúra előkészítésében közreműködtek, a rendezvény napján útnak indultak, a helyszínen megjelentek és az ad-hoc feladatok elvégzésében segítettek.
Külön köszönjük a Diósgyőri Polgárőr Egyesület helyszíni koordináló tevékenységét, továbbá a B.-A.-Z. Megyei Diáksport Tanács képviseletét.

Természetesen gondolkodunk a Népek Tavasza teljesítménytúra póttúra kiírásának lehetőségében, hiszen nagy erőkkel és rengeteg energia befektetéssel igyekeztünk idén is egy jó rendezvényt előkészíteni.
A póttúra időpontjával kapcsolatban az egyeztető tárgyalásokat megkezdtük a B.-A.-Z. Megyei Diáksport Tanáccsal, mivel esetükben pályázati támogatásnak köszönhetően közel ezer diák élményszerzése válhatott volna valóra.
A támogató előírásai azonban jelentősen befolyásolják a rendezvény pótlásának lehetőségét, mely hatással bír az időpont kiválasztására is.

A Népek Tavasza teljesítménytúra eredetileg meghirdetett útvonalait a póttúrára kiírni sajnos biztosan nem tudjuk majd, mivel ennek engedélyeztetési eljárása a hatályos jogszabályok alapján 90 napos eljárási rendet követő lenne, ami már Népek nyara teljesítménytúrát feltételezne.

Így ezt a hosszú jogi ügymenetet figyelembe véve és kiküszöbölve olyan rövid (10 és 13 km-es) útvonalakat fogunk a Népek Tavasza teljesítménytúra iránt érdeklődők figyelmébe ajánlani, melyek a Bükki Nemzeti Park és a Natura 2000 természetvédelmi területek határán kívül esnek.

A póttúra időpontjáról terveink szerint néhány napon belül döntés születik, melyről természetesen valamennyi előnevezőnket e-mail-ben értesítünk, az újabb érdeklődők számára pedig a különböző hírforrás csatornákon juttatjuk el az információkat.

A megértést és türelmet ezúton is megköszönve, várjuk szeretettel valamennyi túrázni vágyó társunkat a Bükk hegység reményeink szerint lassan tavaszodó erdeibe.

Miskolc, 2013. március 17.

     Természetbarát üdvözlettel:


A Népek Tavasza teljesítménytúra szervező csapata

 

Keresés

Partnerek