Masters Súlyemelő Európa-bajnokság beszámolója, 2013. május 18-25.

Beszámoló a 2013. május 18-25. között a törökországi Kusadasiban megrendezett
Súlyemelő Masters Európa-bajnokságról

 

Az elért eredményekről az ismert weboldalakról, akit érdekelt, folyamatosan értesülhettek, ezért Magáról a versenyről, annak rendezésről szeretnék pár mondatot írni, hiszen a megyéből kiutazott négy versenyző, és három súlyemelésben érdekelt sportember úgy bámészkodott, hogy tudták, a jövő évi Európa-bajnokságot Kazincbarcikán fogjuk rendezni.
Pesten nyolc főre bővült a kisbusz utaslétszáma, mert Magát János is velünk tartott.

Harminchat órát autóztunk a verseny városáig, az út fáradtsága valószínűleg elvett pár kilót minden induló teljesítményéből. A weblapokon ismertetett versenyhelyszínt sok kérdezősködés után megtaláltuk, egy izgalmas kosármeccs szurkolói buzdították csapataikat.

A bejárat falán egy A4-es papírra kiírták, hogy tíz kilométerrel arrébb, az eredetileg tervezett helyszínen rendezik meg a versenyt. Sokan jártak ugyanígy, mi másnap kerestük, és meg is találtuk a sport, kiállítás, és egyéb rendezvények megtartására már majdnem kész, de ilyen állapotában is nagyon szép létesítményt.

Az előttünk megérkezett európai vezetők csütörtökön, a helyszínt meglátogatva elképedve nézték, hogy a háromezer főt befogadó csarnok zúzottkős talaját még éppen hengerezték. De nagyot alkottak, mert szombat reggelre lett öntött beton padló, és a nagytermet hatalmas tologatható falapokkal háromfelé választották, így az első teremrészt be is rendezték a bajnokság megrendezésére. Az első versenyen még nem volt érem, és másnap érkeztek meg utólag, a regisztrációnál szokásosan kiosztandó szatyrok, a verseny ismertetőivel, ajándékaival.

Barcikán 1999-ben Európa-bajnokságot, 2007-ben Világbajnokságot rendeztek, és négy világkupa viadalra is ide utaztak a nevező versenyzők, például az amerikai Tara Nott, az első női súlyemelő olimpiai bajnok, vagy Hosszein Rezazadeh, Irán és a világ akkori legerősebb súlyemelője. Akkor is, és még most is emlegették az Európai Szövetség vezetői a kiváló kazincbarcikai rendezést. Pátrovics Géza is félig már a rendező szemével nézte a törökországi versenyt, és a szerdai kongresszuson fia Attila az eddig megrendezett hazai versenyek tapasztalatit megőrizve tájékoztatta a jelenlevő nemzetek képviselőit.

A négy barcikai masters versenyző eredménye:
Pátrovics Géza M/55 62 kg: 160 kg /70, 90/ ezüstérem.
A tizenöt európa bajnoki aranyérem, és négy ezüst után még egy második hely következett. De úgy, hogy Géza harmadik, 92-kilós lökésgyakorlatával aranyérmet kaphatott volna, ha sikerül a gyakorlat, tehát az ő kezében volt a döntés.
Hornyák József M/45 77 kg: 177 kg /82, 95/ 6. hely
Póti Árpád M/45 94 kg: 182 kg /84, 98/ 8. hely
Báder Róbert M/50 94 kg: 200 kg /90, 110/
A három „fiatal barcikai masters először indult Európa-bajnokságon, a várt eredményeket teljesítették, rendezőként, és résztvevőként is készülnek a jövő évi barcikai versenyre.

Az ötödik borsodi versenyző, az ózdi Szepessy László aranyéremmel tér haza a turistabusz utasaival együtt, hiszen Egerben szállt fel egy Kusadasiba szervezett turistaút utasai közé, akik közül többen eljöttek megnézni a versenyét.
Szepessy László M/70 94 kg: 181 kg. /80, 101/  1.hely.
Az első sikeres lökésgyakorlata után nagyot gondolt, és kétszer ment 109 kilóra, ha sikerül, az arany mellé világcsúcsot is javított volna.

Neki is, és minden borsodi versenytőnek gratulálunk, további sikeres sportszereplést kívánunk.

Miskolc, 2013. május 27.   

              
Réz Attila megyei alelnök, versenybíró

 

Keresés

Partnerek