Sí Szövetség 2010. évi tevékenysége

A BAZ Megyei Sí Szövetség az ország legerősebb hagyományokkal rendelkező sí-körzetében igyekszik a sportág tudatos, versenyszerű művelését népszerűsíteni, valamint a kiemelkedő képességű és szorgalmú helyi versenyzők sikereit elősegíteni. Ennek a törekvésnek a sikerét fémjelzi, hogy a magyar serdülő rangsort az idén is Kékesi Márton, a Bánkút Sí klub versenyzője vezeti és az első hatban még egy helyi versenyző, Zelena Zalán is szerepel.

A tömegek inspirálására és a helyi tehetségek felkutatására nyílt versenyeket rendezünk Bánkúton, a könnyen elérhető helyi pályákon. A nyílt versenyeken több igazolt hazai versenyző is rendszeresen indul, ami az „amatőr” résztvevők számára húzóerőt biztosít és a lelkesedést is fokozza. A rendezvényeinkhez a Bánkút Sí Klub már hagyományos partnerségben biztosítja a technikai támogatást. Az ajánlott programok – a helyi lehetőségeknek megfelelően – a természetes hó mennyiségétől erősen függenek, hiszen a mesterséges hó itt sajnos nem áll még rendelkezésre. Ugyanakkor a hagyományosan jó bánkúti hangulat és az egészséges, szép hegyi környezet biztosított. Minden szezonban szerepel a tervezett programban a Karácsonyi Tehetségkutató Verseny, és az országos nyílt formában meghirdetett BAZ Megyei Alpesi Síbajnokság, valamint jó hóviszonyok esetén a Bükk Kupa. Az elmúlt év már sorozatban a negyedik természetes hóban szűkös telet jelentette. A kedvezőtlen időjárás ellenére februárban mégis sikerült nyílt formában megrendezni a 2010. évi BAZ Megyei Alpesi Bajnokságot,  a Bánkúti Síközpontban. A http://ski-miskolc.mlap.hu sítechnikai honlap általában részletes, képekkel illusztrált anyaggal ad hírt a szövetség által rendezett eseményekről.
A legeredményesebb síversenyzőink a magyar Serdülő Válogatott Keret tagjaiként számos nemzetközi versenyen tudtak 2010-ben is részt venni. Kékesi Márton rendszeresen a mezőny első harmadában teljesítve, méltó módon képviselte a megyei és a magyar sísportot Olaszország, Franciaország, Szlovénia, Szlovákia és Kanada legrangosabb nemzetközi serdülő viadalain, sőt a Szlovák bajnokságon az első hat helyezett között szerepelt. Mindez igazolja a sok szempontból hátrányos, de hagyományokban, lehetőségekben és lelkesedésben gazdag helyi síversenyzés fejlesztésébe fektetett energiát.

 

Válogatott sportolók:
 Kékesi Márton (alpesi sí) – serdülő
 Szöllösi Kitti (biatlon) – ifjúsági
 Szöllösi Bence (biatlon) – ifjúsági 


 
Az év sportolója
Kékesi Márton (Bánkút SKV)

1995. december végén születtem, ami a sportban egy év hátrányt jelentett számomra. Azonban ezt a hátrányt és a beszédtudás hiányát is leküzdöttem, így már 3 éves korom előtt is indultam síversenyen, igaz, hogy akkor még csak amatőr kategóriában és a cél helyett a nagymamám felé kanyarodtam... A korai kezdés mellé egész éves intenzív edzésprogramot és megszállottságig fokozott tudatosságot, valamint némi öröklött készségeket is téve hamar ismertté váltam az országos mezőnyben. Első serdülő magyar bajnoki címemet még utolsó éves gyerekként szereztem, ezt követően korcsoportomban az Országos Alpesi Síbajnokság majdnem mindegyik számát (műlesiklás, óriásműlesiklás és alpesi összetett), gyakran megnyertem, valamint többször nyertem meg az országos alpesi Sí Diákolimpia Döntőjét is. Az ide vezető út fontos része volt a Bánkúton megtalált jó helyi edzéslehetőség, az inspiráló hazai légkör, valamint a viszonylag közeli szlovák edzési és versenyzési lehetőségek, illetve sportbaráti kapcsolatok. A gazdaságilag nehezen biztosítható intenzitású nyári havas felkészülésben elszenvedett hátrányokat sikerült ellensúlyoznom sajátos kiegészítő technikával (gyepsí, görkorcsolya és windsurf), valamint speciális száraz munkával. Emellé a közeli magashegyek tavaszi lehetőségeit kihasználva speciális – gyakran akrobatikus elemeket is tartalmazó – technikai fejlesztőmunka is társul. Mindezek alapján sikerült nemcsak a korosztályos magyar mezőnyben kitűnnöm, hanem az igen erős szlovák élmezőnybe is betörtem. Szlovákia nemcsak fontos edzőterepem, hanem a Szlovák Kupa szereplések fontos versenytapasztalatokat és fejlődési lehetőséget biztosítottak számomra. A világ korosztályos élvonalának első 10 %-on belüli időeredményemmel 2010-ben is feltűnően jól szerepeltem a nemzetközi versenyeken. A korcsoportjában igen erős szlovák bajnokságban az első 6 között végeztem. A nemzetközi versenyeken felfigyeltek rám a FIS szakemberei is, így már nemcsak a magyar válogatottal és a klubommal készülök az ifjúsági versenyekre (több nemzetközi FIS versenyre, valamint a Junior Világbajnokságra) hanem szeptember óta gyakorlatilag folyamatosan Olaszországban és Ausztriában edzőtáborozok és versenyzek a Nemzetközi Síszövetség támogatásával. Ezt a munkát minden erőmmel folytatva igyekszem a nemzetközi élmezőny felé törekvő hazai alpesi sísport egyik zászlóvivőjévé válni.

 

Keresés

Partnerek