A legnagyobb magyarországi kerékpáros verseny sajtótájékoztatója lezajlott

Hazánkban járt Chiapucci és Abdoujaparov

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kerékpár Szövetség és a Kerékpársport 2000 Sportegyesület július 21-22-én rendezi közösen a Central Eurpean Tour-t, Magyarország egyetlen UCI kategóriás kerékpárversenyét, amely a Miskolc GP UCI 1.2 versenyből és a Budapest GP UCI 1.2 versenyből áll.

A 90-es évek világsztárjai...

A gödöllői királyi kastély kastélydísttermében tartott sajtótájékoztatón Sutkó Mihály főszervező elmondta: Az első napon a Miskolc GP keretében Szerencsről Miskolcra teker a mezőny, ekkor 155 kilométeres távot kell teljesíteni, és több dombbal is meg kell küzdeniük a versenyzőknek. A második napon a Budapest GP-t rendezik, Isaszeg – Gödöllő útvonalon Budapestre, a pesti alsó rakpartra teker a mezőny,majd a Parlament érintésével a Dráva utcánál lesz a befutó. A két szakasz külön versenynek számít, külön díjazzák.

Az idei Central Europien Tour-on várhatóan 14 nemzet 25 klubja áll rajthoz, várhatóan 12 kontinentális csapat is részt vesz a versenyen.

A Central Europien Tour népszerűsítése végett hazánkban járt Claudio Chiapucci és Djamolidin Abdoujaparov. Chiapucci amíg aktívan versenyzett 2 Tour de France-n is összetett második helyen végzett, Abdoujaparov pedig elmondhatja magáról: a három legnagyobb körversenyen is megszerezte a legjobb sprinternek járó trikót. Miközben az Ördögnek becézett Chiapucci nagy érdeklődéssel figyelte az Carrera csapat biciklijeinek kerekeit, önmagáról elmondta: jelenleg Milánóban és Berese-ben él. Bár profi versenyeken már nem indul, de évente még mindig 20 ezer kilométert kerékpározik. Pályafutására visszaemlékezve megtudtuk: Induraint tekintette legnagyobb ellenfelének. A többnapos viadalokon összetettben hiába vezetett másodpercekkel, Indurain az időfutamban verhetetlen volt.

Napjaink profi kerékpársportjáról Chiapucci megjegyezte: jelenleg sokkal kevesebb nagy, karakteres versenyző van, mint az ő idejében volt. A másik nagy probléma, hogy a kerékpársportban sokkal több doppingellenőrzést végeznek, mint más sportágakban, emiatt sok szponzor hátat fordított a kerékpársportnak.

Djamolidin Abdoujaparov versenyzői pályafutása során több, mint 50 nagy versenyt nyert meg. Agresszív versenystílusa miatt „Taskenti terrorista” volt a beceneve. Másodszor jár Magyarországon. Tapasztalatait megosztva elmondta: Magyarországon sok embert lát biciklizni, de kevesen versenyeznek. Ez részben érthető is, ugyanis Lengyelországhoz és Romániához hasonlóan a magyar gazdaság is nehézségekkel küzd, ezért kevesebb pénz jut a kerékpársportra, de reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben változni fog.

Szerző: Kassai János

Keresés

Partnerek