Kajak-Kenu Szövetség 2010. évi tevékenységei

A 2010-es év olyan meghatározó a Kajak-Kenu Szövetség életében, amely talán a kezdetekhez hasonlítható, amikor Kiss Lajos melbournei olimpiai bronzérmes és sporttársai halmoztak sikert sikerre. Örömmel vehetjük tudomásul, hogy újra saját nevelésű sportolók aratnak sikereket a Slisz Béla edző sporttárs által vezetett DKSC versenyzőiként.

Tényszerűen megállapíthatjuk, hogy Bodonyi András és Viola Viktor kenu páros a mai magyar kenu sportág utánpótlás csapatában húzó erőt jelentenek, a magyar ifi válogatott keret oszlopos tagjai. Eredményeik a DKSC legjelentősebb sikerei közé tartoznak. Szövetségünk 65 éves történetében először sikerült ifjúsági kategóriában világbajnokságot nyerni miskolci sportolóknak. Rajtuk kívül számos versenyző eredménye mutatja, hogy egy jó csapat épül. E csapatnak ígéretes tehetsége Szakmáry Olivér, aki egy kajak-kenus sportcsalád 4. leszármazottjaként öregbíti hírnevüket. Ebben az évben 3 magyar bajnoki címet szerzett, oszlopos tagja a serdülő válogatottnak. Mellettük feltétlenül meg kell említeni Gál Attila, Varga Bence, Belányi Benjámin, Simon Norbert és Géczi Levente kenusokat, akik számos éremmel gazdagították a clubjukat a Magyar Bajnokságokon. Kajak sportágban ígéretes tehetség Koleszár Mátyás, aki magyar bajnoki címet szerzett egyes hajóban. A DKSC az egyesületi rangsorban az előkelő 12. helyen végzett.
A TVSE színeiben a VB-én és az EB-én Molnár Péter hozta a tőle elvárt eredményeket, bár reményeink ezen túlmutattak, de így is örülünk, hiszen felnőtt mezőnyben igen kemény küzdelmekben kellett helyt állnia. A legsikeresebb utánpótlás korú versenyzőjük Soltész Noémi, aki magyar bajnoki címet szerzett és az EORV-én arany és bronzérmet.
A Tokaji Vízi Sport Egyesület masters kenusai révén szerzett magyar bajnoki címet.  Ígéretes tehetségük Mozgi Milán, aki sikeresen szerepelt az év versenyein és bekerült a kölyök válogatottba.
AZ MVSC-ben a 2010-es év elején a szakosztály vezetői posztra Guba Attilát a club egykori versenyzőjét jelölték ki. Új edző, Betlenfalvi István korábban ifi- és felnőtt válogatott kajakos kezdte el a sportolók felkészítését. Legeredményesebb versenyzőjük Szentesi Áron, aki gyermek korcsoportban szerzett érmet a magyar bajnokságon. Az MVSC 2011-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, szeretnék ezt méltón megünnepelni és sok szép eredménnyel hozzájárulni a sikerekhez.
Szövetségünk életében továbbra is meghatározó a GW-Borsodvíz KFT által nyújtott támogatás. Köszönjük Ficsor Miklós Igazgató Úr erkölcsi és anyagi támogatását, ami nehéz időszakon segítette át szövetségünket.
 2011 jelentős eseménye lesz sportágunknak a szegedi Világbajokság, ahol reményeink szerint borsodi sportolók is versenyeznek majd.


Válogatott sportolók:
 Boros Attila (TVSE) – felnőtt kajak
 Molnár Péter (TVSE) – felnőtt kajak
 Bodonyi András (DKSC) – ifjúsági kenu
 Viola Viktor (DKSC) – ifjúsági kenu
 Soltész Noémi Tímea (TVSE) – ifjúsági
 Gál Attila (DKSC) – serdülő kenu
 Szakmáry Olivér (DKSC) – serdülő kenu
 Koleszár Mátyás (DKSC) – serdülő kajak
 Soltész Petra (TVSE) – kölyök
 Zádeczki Orsolya (TVSE) – kölyök
 Pócsi Alex (TVSE) – kölyök
 Mozgi Milán (Tokaji VSE) – kölyök
 Kovács Richárd (DKSC) – kölyök kenu
 Belányi Benjámin (DKSC) – kölyök kenu
 Fedák Tamás (DKSC) – kölyök kenu


Az év sportolója
Bodonyi András-Viola Viktor (DKSC)

Bodonyi András és Viola Viktor sportpályafutása a kezdeti lépésektől szorosan összefügg. Mindketten Miskolcon látták meg a napvilágot 1 év eltéréssel. 2003-ban kerültek a kenuzás közelébe, András egy toborzás, Viktor egy barátja hatására kezdte el a sportágat. Edzőjük, Slisz Béla ekkor élesztette fel Miskolcon a kenuzást. Mindketten jónak bizonyultak a futásban is, és a kondi és úszó edzéseket is nagy elánnal folytatták. András jelenleg a Herman Ottó Gimnázium, míg Viktor a Diósgyőri Gimnázium tanulója. Egyéni eredményeik szinte teljesen azonosak, mert az 1 év korkülönbség miatt különböző évfolyamban lapátoltak. Ami a párost illeti, mindig is egy hajóban eveztek. Már az első évben PC-2 2000 m-es versenyszámban a 7. helyen zártak az országos bajnokságon. A következő esztendőben pedig elnyerték a magyar bajnoki címet és bekerültek a kölyök válogatottba. Közben egyéniben is sorra jöttek a dobogós helyezések. 2010- ben az ifi válogatott tagjaként a moszkvai Európa Bajnokságon 6. helyen végeztek C-2 500 m-en. Az Olimpiai Reménységek versenyén Pöstyénben C-2 1000m-en I., C-2 500m-en II., C-4 1000m-en III. helyezést értek el. Az elmúlt év sikereinek megkoronázása a spanyolországi Banyolesben megrendezett Maratoni Világbajnokságon történt, ahol a C-2 17,5 km-es versenyszám Világbajnokai lettek. A 2010-ben megszerzett Ifjúsági Világbajnoki cím történelmi jelentőségű, hiszen a DKSC első világbajnokai. 7 év kemény, céltudatos és kitartó munkájával érték el, amiben nagy szerepe van annak, hogy egy kiváló csoport áll mögöttük, akik nap mint nap versenyhelyzetet teremtve dolgoznak. E mentalitás további eredményei is körvonalazódnak, újabb versenyzők kerülnek a kölyök és serdülő válogatottba, hogy majd az örökükbe léphessenek. A 2011-es évben rövid pályás Ifjúsági Világbajnokság lesz, ahol az egyes és a páros hajóban is a dobogós helyezés a cél. Ennek szellemében gőzerővel tart a téli alapozás.

 

Keresés

Partnerek