Fogyatékos Sportolók Szövetsége 2010. évi tevékenysége

Szövetségünk a korábbi évekhez hasonlóan szorosan együttműködve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Testnevelési és Sportintézettel végezte munkáját. A források felhasználását igyekeztünk a lehető legjobban elosztani, és olyan rendezvényeket támogatni, mely a fogyatékos embereket sportsikerekkel, sportélményekkel gazdagítja. 2010-ben is remek eredmények születtek, melyeket megfelelő felkészüléssel, és felkészítő tanárokkal, edzőkkel értek el sportolóink.


Továbbra is feladatunk a szabadidő sport támogatása, segítése, hiszen innen nőnek ki majdan azok sportolók, akik akár versenyzőként folytathatják a későbbiekben. Ebben az évben is kiírtuk a hagyományosnak mondható pályázatot a FONESZ támogatás felhasználására, melyre összesen 21 pályázat érkezett be. Valamennyi eseményt támogatott a szövetség, melynek keretében lehetőség nyílt gyógylovaglásra, gyógyúszásra és különböző túrák szervezésére a megyében. Ki szeretnénk emelni a 2010-ben is megrendezésre került a „Tüskevár Túra”-t, mely 11. alkalommal nyerte el a megyéből meghívott értelmileg sérült tanulók tetszését.
Megyei bajnokságokat rendeztünk asztalitenisz, labdarúgás, atlétika és kapkodd a lábad sportágakban a tanulásban akadályozott gyerekek számára. TANAK-os versenyzőink ezután szép eredményeket értek el az országos bajnokságokon is, ahol ismét sikerült a dobogóra állniuk a gyerekeknek.
A szövetség kiemelt rendezvénye volt a 2010. szeptember 17-én lebonyolított Regionális és Nemzetközi Atlétikai Bajnokság, ahol 5 megye, egy cseh és egy lengyel csapat résztvevői mérték össze sporttudásukat a miskolci DVTK stadionban. A szervezésben immár 12. alkalommal volt segítségünkre Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. Közel 180 fős létszámmal is sikeres rendezvényt hagytunk magunk mögött.
2010-ben is nagyszabású Mikulás napi rendezvényünk volt a Balogh-Liget fedeles lovardában Szirmabesenyőn, ahol a zsúfolt lelátók előtt különféle lovasbemutatóknak lehettek részesei a nézők. Ép és sérült sportolók lovas bemutatói színesítették a „Mikulás” érkezését.
Az év végén a fogyatékosok világnapja alkalmából hagyományosan rendeztük meg az évzáró Sportgálánkat, ahol színvonalas műsorok kíséretében több mint 50 sportolót és edzőt jutalmaztunk meg az éven elvégzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként.
A Szövetség újabb taggal bővült (Esély Sport Alapítvány Miskolc), mely Alapítvány rögtön egy rendezvénnyel tette le névjegyét, ahol is három intézmény fogyatékossággal élő sportolói különféle sportversenyeken mérhették össze tudásukat.
Nemzetközi eredményekkel is büszkélkedhetünk. Itt a sportolók több sérültségi csoportot is képviselnek, ezzel is mutatva, hogy ez a megye is képes arra, hogy a nehéz körülmények ellenére sikeres sportolói által magára vonja a figyelmet.
 

Válogatott sportolók:
 Gyurkota József (Mozgáskorlátozottak Akarat SE – boccia
 Keresztesi Lajosné (Denevér SE) – látássérült teke
 Orosz Béláné (Denevér SE) – látássérült teke
 Veres Imréné (Denevér SE) – látássérült teke
 Braun János (Kerék Világ SE) – kerekesszékes tenisz
 Mézes János (Kerék Világ SE) – kerekesszékes tenisz

 

Az év sportolója
Keresztesi Lajosné (Denevér SE)

1995-ben kezdtem sportolói pályafutásomat, és egyben egyik alapító tagja vagyok a Denevér SE-nek. A társaságot kerestem látássérülésemet követően, így találtam rá erre a közösségre, ahol barátokat, sporttársakat leltem. A jó társaságot, a jó sporteredmények követték, melyet jól mutat a statisztika, hiszen egyéniben hatszoros magyar bajnok vagyok. Csapatbajnoki eredményeimnek se szeri, se száma, és a szabályváltozásokat követve, mind a vegyes csapattal, mind most már a női csapattal sikereket tudtunk elérni. 1998-ban letettem a névjegyemet a nemzetközi porondon is, ahol azóta már négyszeres Európa-bajnoknak mondhatom magamat. Igyekszem példás életet élni, családommal, és a sporttal egyetemben.
Ebben az esztendőben a Látássérültek teke Európa-bajnokságán ismét sikerült dobogóra állnom, hiszen Szlovákiában egyéniben bajnok lettem, míg a csapattal ezüstérmet szereztünk. Emellett az országos bajnokságon az öt versenyből álló sorozat legvégén ismét aranyérem került a nyakamba.

 

Keresés

Partnerek