Beszámoló a 15. Tüskevár Túráról

„Kerestem az utat,….  a patakot …. a nádast, a cserszagú erdőt… és közben- megtaláltam Hazámat.”

Fekete István

 

A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sportszövetségek Képviselete Fogyatékos Sportolók Szövetség támogatásával 2015. március 24.-én rendezte meg a 15. Tüskevár Túrát.

Intézményünk három iskola összeolvadásával jött létre. A Tüskevár Általános iskola 2007-ben csatlakozott tagintézményként. Minden iskola megtartotta egyediségét és színesítette az egységet. A Tüskevár Általános Iskola nevét a Tüskevár Túra is őrzi. Melynek megálmodója, egykori igazgatónőnk Kovácsné Károly Andrea volt.

Fekete István regénye a Tüskevár számunkra a természet szeretetét, az emberi jóság, a szeretet erejét hirdeti. Figyelmeztet arra, hogy az ember a természet része s így annak törvényeit tiszteletben kell tartani. Ezt az életszemléletet szeretnénk átadni tanulóinknak. Ez az emblémánkban is jól látható, ami egy fát ábrázol.

A hagyománnyá vált immáron 15. alkalommal megrendezett Tüskevár Túrán már több száz óvodás és iskolás ismerhette meg a BÜKK hegység és a természetjárás szépségeit.

Idén már nem csak városunkból és a megyénkből érkeztek sajátos nevelési igényű és ép tanulók. Lengyelország és Szlovákia is egy – egy csapattal képviseltette magát.

A túra előkészítését a Tüskevár Tagiskola tantestülete már januárban megkezdte. A lebonyolítás során segítséget nyújtottak az intézmény más dolgozói is.

A Miskolci Állatkert és Kúltúrpark vezetősége nagy segítségünkre volt, idén is ők biztosították a helyszínt.

Figyelembe véve a gyermekek sérülését és életkorát három különböző nehézségű túra útvonalat jelöltünk ki. A legkisebb, legsérültebb gyermekek a Vadaspark területén sétálva ismerkedtek az állatokkal, itt három állomáson játékos feladatok megoldása során adtak számot ismereteikről. Első állomás a Vizek világáról, a második a Baromfiudvar lakóról, a harmadikon a Ragadozó állatokkal kapcsolatos feladatokat oldották meg.

A Majális park területén, kijelöltünk egy könnyen végig járható útvonalat, amelyen három állomást alakítottunk ki, itt ügyességi feladatokat oldottak meg a gyerekek.

A felső tagozatos és ép tanulók a Forrásvölgyi Erdei Tanösvényt járták végig, melynek során az erdőgazdálkodással ismerkedtek meg. A Forrásvölgyben a Király kút –forrásnál kollégánk bemutatót tartott nekik a vizek élővilágából. Második állomás a Kecskelyuk barlang volt, ahol bátorságukról és történelmi ismereteikről adtak számot a túra résztvevői.

Idén 32 csapat több mint kétszáz gyermekkel járta végig a Tüskevár Túrát. Mindannyian kellemes élményekkel tértek haza.

Túránk az Emberi Erőforrás Minisztériuma a MOB a FODISZ és Miskolc Megyei jogú Város Önkormányzatának támogatásával került megrendezésre.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki, támogatóinknak.

Miskolc 2015.március 27.

Göndöcz István

Keresés

Partnerek