Kötöttfogású felnőtt birkózó országos bajnokságot tartottak Miskolcon 2012. október 13-án

Két fiatal diósgyőri birkózó is a legjobbak között végzett az 2012. október 13-án, szombaton, a Miskolci Egyetem körcsarnokában megrendezett felnőtt kötöttfogású birkózó magyar bajnokságon.

A házigazda-főrendező szerepét is betöltő Rónai Kálmán vezette Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Birkózó Szövetség hívta életre  hazánk idei Felnőtt Egyéni Kötöttfogású Országos Bajnokságát. A küzdelmek megkezdése előtt  a kedden hivatalba lépett, első hivatalos útjára Miskolcra érkezett dr. Simicskó István, sportért felelős államtitkár, a dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert képviselő Kovács Árpád vízügyekért felelős államtitkár és Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, a sportolók, edzők mellett több országgyűlési képviselőt, polgármestert és a támogatókat.

 

A londoni olimpia után a válogatott versenyzők többsége távol maradt a küzdelmektől, bár közülük a szőnyeg széléről többen – Lőrincz Tamás, London ezüstérmese, Kiss Balázs világbajnok, Deák Bárdos Mihály ötszörös világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok – figyelték a két szőnyegen lebonyolított eseményeket. A magyar birkózósport történetének korábbi nagyságai közül az olimpiai bajnok Sike András, a világbajnok Rácz Lajos, az Európa-bajnok Bódi Jenő edzőként, a világbajnok Tóth István klubelnökként, a háromszoros világbajnok, egykori szövetségi kapitány Komáromi Tibor pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportszaktanácsadójaként volt jelen Miskolcon.

 

A néhány hete főiskolai-egyetemi világbajnoki címet szerző Kozák István egy súlycsoporttal feljebb, a 66 kg-ban is meggyőző módon harcolta ki a bajnoki aranyat. Lám Bálintnak, a szeptemberi junior világbajnokság nehézsúlyú győztesének ezúttal bronzérem jutott a felnőttek között.

A Diósgyőri BC (DBC) féltucat sportolóval képviseltette magát az erőpróbán.

- Versenyzőink közül öten még junior korúak, így azt gondolom büszkék lehetünk arra, hogy közülük ketten a felnőtteknél is a legjobbak között végeztek – mondta Juhász Sándor, a DBC edzője. - Bence fiam első mérkőzésén taktikus birkózással győzte le ellenfelét, szépen menetelt, de a döntőbe jutásért vívott ki-ki meccsen alulmaradt kaposvári vetélytársával szemben, a bronzmeccset viszont meggyőzően hozta. A szintén junior korú Kiss Bence ugyan nem jutott el az éremcsatáig, de ő is jól dolgozott és letette névjegyét a "nagyoknál".

 

Elismerések, jutalmak

A megyei birkózó sport támogatásáért, illetve a sportágért végzett áldozatos munkáért dr. Simicskó István, Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) frissen kinevezett főtitkára, Riskó Géza, az MTVA sportigazgatója, Sárossy Ferenc, a Megyaszó-MAG Kft. ügyvezetője,  a megyei szövetség alelnöke, Tokodi Imréné, a megyei szövetség főtitkára kapott ajándékot, de a nemrégiben veterán világbajnoki aranyérmet nyert Jászkai Imrét (DBC) és Kónya Lajost (KVSE) is megköszöntötték egy-egy díszes serleggel.

 

 

Győztesek és borsodi helyezettek:

 

55 kg: Borsos Dávid (Kaposvári NAC), ...3. Juhász Bence (DBC)

 

60 kg: Kmegy Dániel (Vasas SC)

 

66 kg: Kozák István (Ceglédi VSE), ...5. Kiss Bence (DBC)

 

74 kg: dr. Kun Renátó (FTC)

 

84 kg: Antunovics László (Érdi Spartacus)

 

96 kg: Németh Iván (FTC)

 

120 kg: Juszup Nunajev (Vasas SC)

 

Csapat:1. Vasas SC, 44 pont, 2. FTC, 24, 3. BVSC, 24.

 

 

Keresés

Partnerek