Görcsös József emlékére

Nem ment, nagyon nem, pedig tudtam, hogy megváltoztathatatlan! Tudtam, hogy akkor is, ha utálom ezt, írnom kell! Elsősorban miatta és kicsit azért, hogy kiírjam magamból a döbbent fájdalom egy csekélyke részét.

Pünkösd hétfőjétől ismét kevesebben vagyunk egy kiváló sportemberrel. 66 éves korában váratlanul az égi birkózó csarnokba költözött Görcsös József, aki szeretett sportágában versenyzőként, edzőként, vezetőedzőként, szakvezetőként is maradandót alkotott.

 

Szerencsről indult, majd a „Papp Jóskás” katonaévek után Kazincbarcikára ment, ahol már a szőnyeg széléről szolgálta a megyei és a magyar birkózósportot. Néhány esztendő elteltével Diósgyőrbe hívták.  Két évtizede, kezdő újságíró koromban ismerkedtünk meg az egyik miskolci versenyen. Vannak emberi kapcsolatok, melyek az első pillanattól kezdve olyanok, mintha hosszú évek barátsága előzte volna meg. A miénk ilyennek bizonyult. Kezdettől fogva egy hullámhosszon voltunk, segítettük és figyeltük egymás munkáját, életét.
Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy annak idején ott lehettem, amikor rendkívül szerényen viselkedve Budapesten átvehette a Mesteredzői-diplomát, eredményes munkásságáért. A koronát az jelentette pályája során, amikor 1992-ben, Barcelonában tanítványa, Repka Attila olimpiai bajnok lett.
Józsit a cím sem változtatta meg, a piros-fehér színek képviselőjeként ugyan olyan alázattal dolgozott tovább, mint azt megelőzően tette. Nem volt kérdés számára, hogy 1998. szeptemberében, az akkor induló Miskolc Városi Sportiskolában elfogadja a birkózó szakág-vezetői felkérést, melyet egy évtizeden át lelkiismeretesen gyakorolt.
Ezt követően némiképp visszavonult a reflektorfényből, melyet sosem szeretett igazán. Persze továbbra is mindenkinek segített, aki hozzá fordult, eljárt versenyekre, így „vezette le” a több mint fél évszázados birkózó múltját.    
Az utóbbi időben az élet eltávolított bennünket egymástól, régen találkoztunk.  Persze tudtam, hogy akadnak egészségügyi problémái, de bármikor beszéltünk róla, mindig optimista módon szemlélte a dolgokat. Ezért is sokkolt a szomorú hír.

Mester! Mindenkire, akik ismerhettek és szerethettek, tus-vereséget mértél tragikus hirtelenségű távozásoddal! Szegényebbek lettünk nélküled! Emlékedet megőrizzük! Nyugodj békében!


/Görcsös József temetése május 24-én, pénteken, 15 órától lesz Miskolcon, a Szent Anna temetőben./

Szűcs István

Keresés

Partnerek