Sportmenedzser képzés a Debreceni Egyetemen

Már csak néhány hónap választ el bennünket a Londonban megrendezendő nyári olimpiai játékok megnyitóünnepségétől és versenyeitől. Jó esélyünk van arra, hogy régiónkat több sportoló is képviselheti az olimpián és éremmel térhetnek haza, erősítve ezzel a régió sportban betöltött szerepét.

A Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Sportgazdasági és –menedzsment Tanszéke 2011. szeptemberében sportszervező szakot (BSc) indított nappali és levelező tagozaton önköltségi finanszírozással, azonban 2012. őszétől az állami támogatású képzés is elérhető lesz a hallgatók számára.

Az idei tanévben szakunkat választotta többek között Varga Tamás, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó; Máté Péter, NB1-es labdarúgó, a DVSC-TEVA játékosa; valamint Berettyán Péter NB1-es játékvezető.
A következő tanévben várjuk azon sportolók és sportot kedvelők jelentkezését, akik alapot szeretnének kapni ahhoz, hogy tudásukat kamatoztathassák: a sport társadalmi és állami szervezeteinek munkájában; hazai és nemzetközi sportrendezvények szervezésében; a sport kommunikációs és marketing megjelenítésében; a sportmédia területén; továbbá sportlétesítmények vezetésében; illetve sportolók menedzselésében.
Ezeken túlmenően szeretnénk, ha a szak, tevékenységein keresztül, szervesen be tudna épülni a régió sportéletébe; konferenciákat, vitafórumokat szervezne, ahol a sport aktuális témakörei megtárgyalhatóak lennének. A hallgatókkal szeretnénk megismertetni gyakorlati szakemberek tudását, hidakat képezni az elmélet és a gyakorlat között, melyhez segítséget nyújt a Debreceni Sportcentrum Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. és a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület.
Tervezzük mentor-programok indítását, önálló kutatási projektek létrehozását, illetve hosszútávon mester fokú képzés beindítását, akár angol nyelven is.
Egyetemünk nagy hagyományokkal rendelkező gazdasági és gazdálkodási képzése megfelelő alapokat jelent egy ilyen új típusú, sporttudománnyal kiegészített képzés beindításához, amit a modern társadalom újonnan megjelenő szükségleteinek kielégítése is indokol.


dr. Ráthonyi-Odor Kinga
egyetemi adjunktus
Debreceni Egyetem

Keresés

Partnerek